İçeriğe geç

Kitap Tanıtımı #3: Erdal Küçükyalçın – Miyamoto Musaşi ve Beş Çember Kitabı

Erdal Küçükyalçın - Miyamoto Musaşi ve Beş Çember Kitabı (TAD)
solda 2021 baskısı, sağda 2017 baskısı

Uzakdoğu savaş sanatları üzerine yazılmış kitaplar arasında Sun Tzu’nun Savaş Sanatı‘ndan sonra en çok bilinen, diğer dillere en çok çevirilmiş kitap Miyamoto Musaşi’nin (1584-1645) Beş Çember Kitabı‘dır (五輪書, Go Rin no Sho). 

Miyamoto-Musasi-otoportre
Musaşi’nin otoportresi

Kitabı günümüze kalan Musaşi’nin adı daha kendi döneminde bile efsaneleşmiş, Musaşi genç kılıç ustalarının idolü haline gelmişti. Kılıç yolunda ustalaşan Musaşi, kendini geliştirmek için birden çok şeyi aynı anda çalışmış, birçok yolun yolcusu, öğrencisi ve sonunda ustası olmuştur. Kılıç ve güzel sanatlardaki bilgeliğini ve birikimini inzivaya çekildiği mağarada 1643-45 yılları arasında yazıya dökmüş ve ölümünden bir hafta önce en yakın öğrencilerinden Terao Magonojō’ya emanet etmiştir. Dünya genelinde üne kavuşmuş bu metin dışında Musaşi’ye ait olduğu bilinen, fakat Beş Çember Kitabı metni kadar rağbet görmemiş olan 2 metin daha vardır ki (Savaş Sanatının 35 Prensibi, Özgünlüğe Giden Yol [21 İlke]) Musaşi bu metinlerde de düşüncesini, stilini ve ilkelerini açıklamaktadır.

Uzun yıllardır samuraylar, Miyamoto Musaşi, orta çağ Japonyası üzerine çalışan ve hem Türk hem de uluslararası Japonoloji camiasında önemli görevler ve çalışmalar yürüten Dr. Erdal Küçükyalçın, Musaşi’nin elinden çıkma bu üç metni ve Musaşi’nin vefatı sonrasında üvey evladı Miyamoto İori tarafından 1654’te diktirilmiş olan Kokura Yazıtı metnini ilk kez özgün dili olan 17. yüzyıl Japoncasından Türkçeye kazandırmıştır.

Kitabın sonunda yer alan kişi indeksi ve kronoloji ise kaynak niteliğindeki kitabın zenginliğini arttırmıştır. Kitap hem Musaşi’nin bizzat çizdiği bazı kaligrafi ve resimleri hem de yazar Erdal Küçükyalçın’ın kaligrafilerini barındırmaktadır ve görsel bir niteliğe sahiptir.

Savaş Sanatının 35 Prensibi adlı metnin eklenmesi, önsöze ekleme yapılması, imla hatalarının düzeltilmesi ve farklı görselleriyle 2017 yılındaki baskıdan ayrışan 2021 baskısı, bir ikinci baskı değil, yeni bir kitap olarak karşımıza çıkıyor.

Erdal Küçükyalçın-içindekiler
Kitabın içindekiler kısmı
Miyamoto Musaşi - sumi-e
Musaşi’ye ait bir sumi-e çalışması

“Hayatı boyunca 60’tan fazla düellodan zaferle çıkmış bir samuray olan ünlü kılıç ustası Miyamoto Musaşi, aynı zamanda sanat tarihine malolmuş eserleriyle çok yönlü bir sanatçı ve düşünürdü. Bu kitap, onun savaş sanatı ve liderlik üzerine düşünceleri ile yenilmezlik sırlarını içeriyor. “Beş Çember Kitabı” dörtyüz yıldır kalıcı başarı elde etmek, marka haline gelmek isteyenler için temel kaynaklardan biri olup halen Harvard Business School dahil dünyaca ünlü birçok okulda ders kitabı olarak okutulmaktadır. Musaşi’ye ait tüm önemli metinler ünlü tarihçi/yazar Erdal Küçükyalçın’ın 17. yüzyıl Japoncasından yaptığı çeviri ile dünyada ilk kez bu kitapta bir araya geliyor.”
arka kapak yazısından

Forum Tauri Press’e ve Sayın Erdal Küçükyalçın’a bu eseri Türkçeye kazandırdıkları için teşekkür eder, budo camiasının bunun gibi nice esere kavuşmasını dileriz.

yazan ve çeviren: Erdal Küçükyalçın
ebat: 13,5 x 21 cm
sayfa sayısı: 191
basım tarihi: Mart 2021
ISBN: 978-605-7462-0-7

Kitap hakkında bilgi: https://forumtauripress.com/shop/bes-cember-kitabi/ 

İyi okumalar dileriz!

Ümit Duran

2012 yılından beri aikido çalışmaktadır. Dil ve çeviri ile ilgilenmektedir. Türk Aikido Dergisi’nin kurucusu ve editörüdür.
umitduranist@gmail.com